A falu látképe nyugatról

Miért érdemes Gyűrűfűre látogatni?

Azért, mert:

  • itt csend és nyugalom van,
  • tiszta a levegő és a forrásvíz,
  • a gyerekek a tágas udvarban biztonságban játszhatnak,
  • vendégeink megismerkedhetnek a lovaglás, íjászat, tájfutás, túrázás örömeivel,
  • az ökofaluban vegyszermentes az állattartás, a növénytermesztés és a háztartásvezetés,
  • tapasztalhatja a vályogház előnyeit.

Néhány idézet a vendégkönyvünkből:

A Vendégház ősszel

Bemutatkozunk

Szeretettel üdvözöljük a gyűrűfűi Lovastanya Vendégház honlapján.

A Gyűrűfűre költözés gondolata és az itt megvalósított természetközeli életmód, a lovakkal való foglalkozás már gyerekkoruktól motoszkált az idetelepedett Fridrich család felnőtt tagjainak fejében. A székesfehérvári panelrengeteg után könnyedén megszoktuk az erdők övezte csöndet, a tiszta levegőt és azt a megfoghatatlan érzést, mikor az ember nyári reggeleken a verandáról nézheti a völgyben megülő párát ,amit a dombtetők fölött felkelő nap lassanként magába szív.
Családunk 1999-ben költözött Gyűrűfűre. 3 gyerekkel és egy ideig szilárd út nélkül  nehéz volt a kezdet. Vendégházunk 2002-re készült el, amelyet részben pályázati pénzből építettünk fel, és az elszigetelt vidéken élő nők munkalehetőségeit akarta elősegíteni.
A Vendégház nemcsak megélhetésünk egy részét adja, hanem a falu kulturális életének egyik eleme, valamint az idelátogatást tévő, vályogépítészet iránt érdeklődő csoportok bemutatóhelye. A vendégfogadásban  egész családunk részt vesz. A házigazda képzett lovasedzőként oktat és lovastúrákat vezet. A ház asszonya igény esetén gondoskodik az étkezésről, a túrázni, kocogni vágyó vendégeknek bemutatja a környék természeti értékeit. A gyerekek a lovagoltatásban, az íjászat tanításában, illetve a túravezetésben segítenek.

Ha az érintetlen természet csendjére vágyik, várja Önt Gyűrűfű!

 


A Lovastanya lóhátról

Gyűrűfű bemutatása

A Dél-Zselic gyönyörű lankái között, természetvédelmi területen fekszik hazánk egyik első ökológiai faluja, Gyűrűfű. A hajdan virágzó kis település -melynek nevét már 1332-es írásos források is említik- az egykori rendszer körzetesítési politikája miatt az 1970-es években elnéptelenedett. A régi falu helyén a 90-es évek közepén telepedett le a mai rohanó, túlcivilizált, városi életformát elhagyó, emberléptékű társadalmi modellt kereső néhány család. Gyűrűfű a kihalt falu újjászületésének példájává vált Magyarországon. A jelenleg itt lakó 7 család igyekszik ötvözni a hagyományos és a modern életformát, s tőlük telhetően takarékosan, környezettudatosan élnek. A házak természetes anyagokból (vályog, kő, fa stb.) készülnek, nádágyas szennyvíztisztító tartozik hozzájuk. A fűtés fával, illetve napenergiával történik. A csapadékvizet ciszternákban gyűjtjük és vegyszert nem használunk. A településen a következő biotermékek vásárolhatók:

kecske és tehén -tej, -sajt, -túró, -kefír és hús, valamint tojás.

A környék látnivalói

Kirándulás a természetvédelmi területen (200 éves bükk és tölgyfa),

extenzív legeltetésű, vegyes nyáj (kecske, tehén, szürkemarha)

Isten-kút, forrás,

11. szd-i földvár,

Pipamúzeum Ibafán (6 km),

Sasrét vadászkastély, kisvasút, ősbükkös,

almáskeresztúri Johe galéria (4 km) ,

szigetvári vár, Zrínyi-Szulejmán emlékmű (35 km),

abaligeti cseppkőbarlang és Denevér múzeum (20 km),

Orfűi-tó (25 km),

Pécs nevezeteségei (35 km).

Kapcsolatok

Gyűrűfű Ökofalu

Veronika Erdei Iskola Gyűrűfű

Gyűrűfű Műhely Kft.