a természet templomában

Ahol a gyerekek maradni szeretnének…

Erdei iskolánk célja a gyerekek környezethez való viszonyulásának pozitív megváltoztatása, magatartás-formálás. Sokat építünk a saját tevékenységre, önálló felfedezésre, élményközpontúságra. A környezeti ismeretek átadásán túl fontosnak tartjuk a környezettudatos magatartás fejlesztését. Hisszük, hogy a gyerekek viselkedésmintái alapvetően hiteles példaadással alakíthatók.

Gyűrűfű ideköltözött lakói nem a nagyvárosból menekültek, hanem egy más életforma kialakításának reményében költöztek az ökológiai faluba. Szeretnénk a pazarló, fogyasztói társadalom taposómalmából kilépni, és fenntartható módon élni. Átadni gyerekeinknek nemcsak a viszonylag élhető állapotban hagyott Földünket, hanem azokat az ismereteket, amelyek ezt az állapotot megőrizni képesek.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy az itt pár napot eltöltő gyerekek ne csak a hagyományos erdei iskolában elsajátított természettel kapcsolatos ismeretekkel gyarapodjanak, hanem komplex képet kapjanak az őket körülvevő környezetükről. Igyekszünk egyfajta alázatot kialakítani bennük a természet iránt, s tudatosítani, hogy ne mi alakítsuk kényünk-kedvünk szerint környezetünket, hanem próbáljunk alkalmazkodni hozzá (pazarló szokások visszaszorításával, alternatív technikák alkalmazásával stb.).

Erdei iskolánk 2004-ben nyitotta meg kapuit. A helyszín kínálkozott erdei iskola létesítéséhez, hiszen viszonylag érintetlen, változatos élőhelyekkel rendelkező, természetvédelmi területen található, az ökológiai falu szívében.

2009. augusztus 29-én elnyertük a minősített erdei iskola címet.

Hazánk minden tájáról fogadunk osztályokat, csoportokat elsősorban május, június, szeptember és október hónapokban.

A résztvevő csoportok visszajelzései alapján bátran állíthatjuk, hogy munkánk kellemes élményekkel, hasznos tudással ajándékozta meg a gyerekeket, és az itt élő emberek más életmódjának megismerése mély nyomokat hagyott bennük.

 

Néhány idézet a gyerekektől:

Gyűrűfű bemutatása

A Dél-Zselic gyönyörű lankái között, természetvédelmi területen fekszik hazánk egyik első ökológiai faluja, Gyűrűfű. A hajdan virágzó kis település -melynek nevét már 1332-es írásos források is említik- az egykori rendszer körzetesítési politikája miatt az 1970-es években elnéptelenedett. A régi falu helyén a 90-es évek közepén telepedett le a mai rohanó, túlcivilizált, városi életformát elhagyó, emberléptékű társadalmi modellt kereső néhány család. Gyűrűfű a kihalt falu újjászületésének példájává vált Magyarországon. A jelenleg itt lakó 7 család igyekszik ötvözni a hagyományos és a modern életformát, s tőlük telhetően takarékosan, környezettudatosan élnek. A házak természetes anyagokból (vályog, kő, fa stb.) készülnek, nádágyas szennyvíztisztító tartozik hozzájuk. A fűtés fával, illetve napenergiával történik. A csapadékvizet ciszternákban gyűjtjük és vegyszert nem használunk. A településen a következő biotermékek vásárolhatók:

kecske és tehén -tej, -sajt, -túró, -kefír és hús, valamint tojás.

A környék látnivalói

Kirándulás a természetvédelmi területen (200 éves bükk és tölgyfa),

Szent László tanösvény

Isten-kút, forrás,

XI. szd-i, késő Árpád-kori földvár,

Pipamúzeum Ibafán (6 km),

Sasrét vadászkastély, kisvasút, ősbükkös (10 km),

Kapcsolatok

Gyűrűfű Ökofalu

Lovastanya Vendégház Gyűrűfű

Gyűrűfű Műhely Kft.